IM ππPieter Kooijman


ππ9 oktober 1960 -10 september 2020

Amsterdam, 10 september 2020

Lieve Helmettes fans

Helaas moet ik het verdrietige nieuws met jullie delen dat Pieter “Piep” Kooijman vandaag aan de slopende ziekte ALS is overleden.

Pieter was een dierbare vriend die ik alleen ook daarom zeer zal missen. Maar Piep was ook een fantastische gitarist en componist. Sinds 1977 schreven we samen liedjes. Gewoon omdat wij dat leuk vonden, het kon ons niets schelen wat anderen daarvan vonden. Wij waren in ieder geval altijd enthousiast over wat we maakten. Heel sporadisch traden we nog wel eens op als Helmettes. Met z’n tweetjes of als band met Ron Kreeft en Mick Ness. Soms met alleen maar ‘die twee’ nummers.

Op drie van de vier singles die op het No Fun label van Hansje Joustra zijn uitgebracht is Pieter’s herkenbare gitaargeluid te horen. Vijf van de zes nummers zijn door hem gecomponeerd. Wat nog meer zegt over hoe belangrijk Pieter is geweest voor de Nederpunk. Ook daarna bleef hij nog lang spelen en meeschrijven bij Mecano, Ton Lebbink en andere bands, zoals Koorts en meer.

Voor mij begon het allemaal met onze eerste gezamenlijke nummers, ‘I don’t care what the people say’. Met het fantastische basintro van Pieter’s grote broer Frank, die we zes jaar geleden ook aan de erfelijke versie van ALS verloren. En ‘Half Twee’. De twee nummers die staan op wat nu wordt gezien als de beste Nederpunk single ooit. Gezocht door verzamelaars in de Verenigde Staten, die er grof geld voor betalen, maar ook geliefd bij jonge punkertjes in Tokio. Dat hadden wij natuurlijk nooit kunnen voorzien, toen we zelf nog maar pubertjes waren.

Het zijn vooral de melodische en gelaagde composities van Pieter en zijn, zeer herkenbare, vuige gitaarspel, Pieter’s eigen geluid, waar ik zo van hou.

Nu we nooit samen nieuwe nummers kunnen schrijven of optreden, stopt Helmettes ook definitief als band. Zonder Pieter geen Helmettes.

Pieter leeft voort in zijn zonen, zussen en zijn vele vrienden.
En de muziek.

Ik ga hem missen.

Half Twee!

Joris Pelgrom.

  • The Kooijman Brothers
  • foto: Peter van Abbe